"Az oldal süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi tájékoztató rendelkezései szerint.

Elfogadom
Termékek Menü

Kis magyar helyesírás 100 szabálypont magyarázatokkal és példákkal

Kis magyar helyesírás     100 szabálypont magyarázatokkal és példákkal Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.470 Ft
1.319 Ft
Kedvezmény: 10%
Cikkszám: 300069
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kiadó: Akadémiai Kiadó

Leírás és Paraméterek

Kis magyar helyesírás     100 szabálypont magyarázatokkal és példákkal a magyar helyesírás szabályai 12. kiadása alapján.

A Kis magyar helyesírás nem egyszerűen a "nagy" vagy "hivatalos" helyesírási szabályzat hétköznapi használatra szánt kistestvére.

Annak ugyanis minden részletre ki kell terjednie, ez a kötet viszont a legfontosabb kérdésköröket kívánja elmagyarázni érthető nyelven, számos példával, ráadásul a szabályzathoz képest nem csupán kisebb terjedelemben, de valamelyest más szerkezetben is.
A helyesírási szabályzat a magyar nyelv beszélői számára nem törvény, hanem javaslat a magyar nyelvű szövegek egységes módon való írására. A szabályzat tehát nem kínzóeszköz vagy a nemzeti öntudat mércéje, hanem segítség: üdvös volna, ha ennek a tanároktól a blogolókig mindenki tudatában lenne.
Persze ugyanúgy, ahogy az orvosnak kezet kell mosnia és adott esetben gumikesztyűt kell húznia, a nyelvet hivatásos módon használóknak - például a törvények megszövegezőinek - kötelező ezeket az előírásokat követniük. De ahogy otthon sem kap ki senki, ha nem húz gumikesztyűt a beteg családtag megérintésekor, a személyes kapcsolatokban a helyesírási szabályok ellen vétőket sem éri semmilyen megtorlás.
Sőt, amint a törvényeket sem tudja fejből minden jogász, a nyelvészeknek is bizony fel kell ütniük a szabályzatot vagy meg kell kérdezniük a számítógép helyesírás-ellenőrzőjét, ha kételyeik vannak - főleg azért, mert a magyar helyesírás kompromisszumok tárháza: a beszélt nyelv többé-kevésbé hű tükrözésén túl a hagyomány és a nyelvtani alapú szabályok elegye.

Kenesei István
a Magyar Tudományos Akadémia
Nyelvtudományi Intézetének
igazgatója

Kiadó AKADÉMIAI KIADÓ
Oldalszám 132

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő