"Az oldal süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi tájékoztató rendelkezései szerint.

Elfogadom
Termékek Menü

Napló 1935-1946 I-II. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Cikkszám: 3000001
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Kiadó: Jaffa Kiadó

Leírás és Paraméterek

Napló 1935-1946 I-II.   Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

 Radnóti Miklós felesége és múzsája Gyarmati Fanni (1912–2014),  huszonhárom évesen, 1935 elején kezdte a napló írást, pár hónappal a Radnóti Miklóssal  kötött házassága előtt.

Az utolsó bejegyzés 1946 szeptemberében került be a naplóba, néhány héttel férje budapesti temetése után. Radnóti MIklóst  harmadik munkaszolgálata alatt gyilkolták meg 1944-ben, temetésére 2 évet kellet várni. A tizenkét esztendőn keresztül, rendszeresen  írt naplóból  egy korrajz és személyes sorstragédia tárul elénk.

Betekinthetünk a házaspár magánéletébe és környezetébe. Megelevenedik előttünk  a kor haladó magyar irodalmi és művészeti élete, az egyre jobban fasizálódó légkörben, olvashatunk  a gyakori baráti találkozókról, a franciaországi utazásokról, hétköznapok kisebb nagyobb ügyeiről, és bepillanthatunk  a fiatal,  dolgozó asszony életébe, aki minden tudásával és erejével elősegítette  férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni nagyon tisztelte és odaadóan imádta Radnóti Miklóst, megingathatatlanul hitt férje költői tehetségében melyet ő csak „Mik”-nek hívott.
Az idő előrehaladtával a sajnálatos történelmi változások egyre jobban feltűnnek  a Napló személyes bejegyzései  között. A nyomasztó légkörben élő házaspár hétköznapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények sokasága változtatta egyre nehezebbé.

Miután férje, Radnóti Miklós harmadszor is munkaszolgálatos lett, Gyarmati Fanni több hónapig bujkált, a fővárosba  visszatérve hatalmas lélekjelenléttel és energiával igyekezett megmenteni a családját. Sajnos azonban a tragédiát nem tudta elkerülni.
Elmondása alapján  azért írta  a naplót, hogy megmaradjon a nyoma  mindennek,  ami velük történt. A megrázó és páratlan értékű szöveget két kötetben jelentette meg a kiadó.

Radnóti napló

Cím Napló 1935-1946 I-II.
Szerző Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni
Kiadó Jaffa Kiadó
Oldal 1200
Borító keménytáblás
Súly 1880 gr
ISBN 9786155492358

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő